17 Mart 2016 Perşembe

Kreatin Nedir?

besin takviyesi kullanmak

Kreatin
kas hücrelerin enerji desteği sağlayarak antrenmanlardaki performansın artmasını sağlayan bir besin takviyesidir. Spor yapan ve özellikle fitness ile uğraşan kişilerin kullanılması gereken supplementlerden birisidir.

Kreatin sadece kırmızı ette bulunan bir besin öğesidir. Ülkemizde et fiyatları fazla olduğundan ve kas gelişimi için ihtiyaç duyulan kreatin miktarının etle karşılanması ciddi miktarda para gerektirmektedir. Ayrıca bu ihtiyacı karşılamak için çok fazla et tüketilmesi gerekmektedir ki bu istenilen bir durum değildir.

İnsan vücudu yağları depolayabildiği gibi kreatin depolayamıyor ve bir süre sonra sporcular yaptıkları antrenmanlarda daha çabuk yoruluyor. Antrenman sırasında insan vücudu gerekli olan enerjiyi Kreatin Fosfattan karşılıyor. Vücut, belirli bir noktadan sonra antrenman yoğunluğuna yeterli olacak miktarda enzim üretemiyor. Kreatin de bu enzimlere dahildir.

dumbell curlsAntrenman esnasındaki yorgunluğu görmezden gelip "Acı yok Rocky" modunda ilerlemeye çalışanlar ise antrenman sonrası çok fazla yorulmuş oluyor ve ister istemez dinlenme süreleri uzuyor. Bu durumda da antrenmanlar arsındaki boşluklar artıyor ve yine verim düşüyor.

Yani her iki durumda da kreatin depolarının antrenman programına yetersiz kaldığı noktalarda verim düşüyor.

Ortalama bir insan kreatin ihtiyacını doğadaki besinlerden karşılayabildiği için sadece orta ve ileri seviye sporcular için kullanılmasını gerekli görüyorum. Başlangıç seviyesindeki sporcular, bünyelerinde oluşacak antrenmana bağlı yorgunluk ve bitkinlik durumlarını daha çabuk ve kolay atlatabilirler.

Çünkü uyguladıkları antrenman programları, kreatin depolarının tekrar dolmasına engel olacak nitelikte değildir. Bu nedenle de kreatin depolarında oluşan boşluk, doğadan aldıkları besinlerle karşılayabilmektedirler.

Besin Takviyeleri kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Not : Kreatin her antrenman yapan değil, hakkını vererek antrenman yapanlar kullanmalıdır. Orta ve ileri düzey sporculara tavsiye ederim.Yeni başlayanlara önermem.

Sizlerin düşünceleriniz bizim için çok önemli. Yazıların altına yorumlarınızı bekliyoruz.