15 Mart 2016 Salı

Amino Asit Nedir?

amino asitler

Amino asit, proteinin yapı taşıdır ve proteinlerin parçalanması için en etkili sentezdir. Vücuttaki görevi ise protein moleküllerinin ayrıştırmak ve kan dolaşımı yoluyla kaslara iletilerek onları büyütmeye ve geliştirmesini sağlamaktır.

Günlük protein ihtiyacınızı karşılamış olsanız bile, eğer yeterince amino asit almadıysanız vücudunuz o proteini moleküllere ayrıştıramaz ve kas gelişimi gerçekleşmez.

Çoğu insan protein tozunun yanında amino asit kullanmanın gereksiz olduğunu düşünür. Bazı protein tozlarının içinde bulunan amino asitlerin yeterli olacağını düşünerek bu protein tozlarına yönelip, amino asit kullanmazlar.

Kimler Kullanmalı?

"Basmışım amino asiti, taş gibiyim" sözleri size bir yerlerden tanıdık geliyor olabilir.Sanılanın aksine amino asitler sihirli değildir.Beslenme ve antrenman konusunda kendinizi yeterince geliştirdiğiniz düşünmüyorsanız, amino asit kullanmamanız gerekir.

Eğer orta seviyeye geçmiş bir sporcuysanız ve bütçeniz kısıtlı ise bu şekilde yapabilirsiniz tabi, bir zararı olmaz. Ancak yeterli bütçeniz varsa, hele de ileri seviye bir sporcu iseniz; kesinlikle amino asit kullanmanız gerekir.

Neden Kullanmak Gerekiyor?

Çünkü eğer vücudunuza yeterince amino asit almazsanız, yani alınan protein ile dengeli miktarda amino ait alınmıyorsa, proteinler parçalanamaz ve kas gelişiminde kullanılamadan vücuttan atılır.

Eğer proteinler parçalanamazsa, hücre zarından geçemeyecek kadar büyük oldukları için kanda birikir ve fazlalık olarak görülür.

Bu durumda da vücut bu fazla proteini kullanamadığı için dışarı atmaya başlar. Sonuç olarak antrenman programınızı destekleyecek miktarda protein tozu kullanıyor olsanız bile, vücudunuz bu proteinleri ayrıştıramadığı için dışarı atar ve hem proteinin bir etkisini göremezsiniz, hem de protein tozunu boşu boşuna kullanmış olursunuz.

Besin Takviyeleri kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Öneri : Ortalama bir insan günlük amino asit ihtiyacını besinler yardımı ile rahatlıkla karşılayabilmektedir fakat ileri düzey bir sporcu bu ihtiyacı doğal yollar ile karşılayamaz.Bu nedenle amino asitleri sadece profesyonel sporculara öneriyorum.

Sizlerin düşünceleriniz bizim için çok önemli. Yazıların altına yorumlarınızı bekliyoruz.